28 aug. 2010

Traseu pe Ceahlău

Bicazul Ardelean (580 m) - - - Telec (680 m) - - - Confluenţa Bistrelor (8 km)
Confluenţa Bistrelor --  Curmătura La Scaune (1247 m) --Curmătura Stănile (1405 m) -- Cabana Dochia (1750 m).
Marcajul: Banda Albastră
Timp de parcus: 5h– 5h 30 min




Prima parte a traseului am parcurs-o cu maşina. Acesta este cel mai uşor traseu din Ceahlău. De la Schitul Stănile mai sunt cam încă 3 km până unde traseul începe cu adevărat să urce prin pădure. Din acest punct şi până la Cabana Dochia eu am făcut 45 de minute.










    Odată ajunși pe platou ceaţa era prea deasă pentru fotografii.
 În ziua următoare am hotărât să mergem pe Toaca să vedem în acest an ce surprize ne mai rezervă. 
 Pot să declar cu mâna pe inimă că an de an Ceahlăul mă surprinde prin frumusețea peisajelor sale.
 Din păcate există şi un revers al medaliei care se numește "deșeuri". Există oameni care nu înțeleg ca un PET trăiește mai mult ca ei, şi îl aruncă acolo în vârful muntelui.































































Sovata

Anul acesta pentru concediul mult aşteptat ne-am propus să ajungem undeva nu prea departe, dar nici aproape să fie, să fie ceva apă, dar să fie şi ceva munte ca să nu suferim de caniculă.
Spre fericirea mea am ajuns la Sovata, judeţul Mureş.
Sovata e locul care a împăcat pretenţiile a patru oameni cu caractere extrem de diferite şi ne-a uimit în acelaşi timp cu curăţenia şi “calmul” său.
Am ajuns în staţiune într-o sâmbătă seara, aglomeraţie mare , multe maşini, camere ocupate etc. În cele din urmă am găsit cazare şi am mers să mâncăm. Gazda la care am stat ne-a recomandat o terasă – restaurant “Ciuperca Mică”. Foarte interesantă şi mâncarea foarte bună.
Dar de ce am ajuns la Sovata?
Ca să facem o baie rece undeva departe de litoral - ţel atins.
Staţiunea Sovata – Băi deţine un lac unic în Europa şi anume Lacul Ursu. Situat în centru staţiunii, este un lac cunoscut datorită salinităţii foarte mari şi  proprietăţilor terapeutice. Este un lac heliotermic datorită proprietăţii sale de a înmagazina căldură în straturile inferioare. Astfel vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime) variază între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
Alte lacuri situate în staţiune sunt Lacul Aluniş, Lacul Negru, Lacul Verde şi Lacul Roşu.
Amenajate cu plaje sunt doar Lacul Ursu şi Lacul Aluniş. 
Şi pentru că imaginile fac cât o mie de cuvinte să le lăsăm să vorbească ele.

Lacul Ursu - baza de tratament

Lacul Ursu

Lacul Ursu



Lacul Aluniş

Lacul Verde

Masiv de Sare
Sare

Lacul Paraschiva











3 aug. 2010

Peştera Gheţarul de la Scărişoara






O vizită în Apuseni (Valea Arieşului) impune neapărat şi un drum până la Peştera Scărişoara. Aceasta se află în comuna Gârda de Sus din judeţul Alba. Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un impresionant aven, a carui gură, cu un diametru de 60m se deschide în pădurea din marginea platoului. O poteca îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereţi favorizează coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Volumul de gheaţă este de 75.000 m3 şi are 26 metri înălţime. Temperatura medie atinge +1°C vara şi coboară până la -7°C iarna. În zona permisă turiştilor temperatura medie este de 0°C.